Cara Disiplin Simpan Emas Melalui EPP Syariah Public Gold

Award Recognition Night 2018 @ Royale Chulan
August 21, 2018
6 Kelebihan Utama Bunga Mas Dan Taifook Series
September 22, 2018

Belian Emas Secara Ansuran Patuh Syariah

Selain belian emas secara fleksibal melalui Akaun Emas GAP, ada lagi satu kaedah belian emas secara ansuran di Public Gold, dinamakan Syariah EPP (Easy Payment Purchase) yang patuh syariah.

EPP merupakan salah satu kaedah simpanan secara DISIPLIN dan PAKSA RELA. Bermakna sesiapa yang gunakan kaedah belian ini, mereka mesti disiplin buat bayaran mengikut jadual. Nak tak nak, kena juga simpan emas setiap bulan. (ibarat kita main kutu atau bayar hutang kereta la..hihi)

Ramai memilih kaedah EPP, kerana boleh dapatkan lebih banyak emas dan lebih DISIPLIN diri simpan emas.

Melalui kaedah EPP, kta sendiri paksa bayar emas yang dah kita booking tu setiap bulan dengan minimum paling kecil serendah RM200+-/bulan untuk item 1 dinar (4.25 gram). Habis bayar selama 4 bulan atau 10 bulan, kita dah boleh ambil emas di mana-mana cawangan atau pos kan ke rumah menggunakan kemudahan GIT (Gold In Transit) yang diperkenalkan Public Gold.

BONUS KAEDAH EPP!

Bila harga emas jatuh, seolah-olah kita booking harga dengan harga emas yang jauh lebih rendah! (terms dalam emas adalah lock price)

Siapa Yang Bermanfaat Dengan EPP?

  1. Sesiapa sahaja yang nak disiplin simpan emas setiap bulan
  2. Minimum bajet nak simpan RM200+/- setiap bulan
  3. Siapa yang suka "main kutu" elokla guna kaedah ni
  4. Siapa yang belum cukup modal besar, tapi nak bayar secara ansuran dengan booking harga emas yang jauh lebih rendah.
  5. Sesiapa yang baru nak belajar simpan emas.

Ciri-Ciri dan Syarat EPP Shariah Public Gold

Kaedah ini dinamakan EPP Shariah (Easy Payment Purchase yang disahkan patuh syariah). Secara ringkasnya, inilah ciri-ciri dan syarat pembelian kaedah EPP ini:

  1. Jumlah minimum pembelian ialah emas berharga RM500. Saya syorkan kalau nak beli kaedah EPP, item paling minimum yang saya cadangkan ialah 1 dinar (4.25 gram). Komitmen bayaran bulanan hanyalah sekitar RM200 sebulan. Bagi item yang lebih kecil, lebih baik beli melalui Akaun Emas GAP. Ia jauh lebih jimat dan berbaloi.
  2. Boleh bayar ansuran selama 4 bulan (EPP 4 bulan). Tempoh ansuran bulanan emas yang beratnya kurang dari 50 gram adalah selama 4 bulan.
  3. Boleh bayar ansuran selama 10 bulan (EPP 10 bulan). Tempoh ansuran bulanan emas yang beratnya lebih dari 50 gram adalah selama 10 bulan.
  4. Boleh ambil emas setelah semua bayaran selesai. Katakan buat EPP 4 bulan, tetapi habis bayar hanya dalam masa 2 bulan, kita boleh terus ambil emas tersebut pada bulan kedua dari mana-mana cawangan Public Gold terdekat.
  5. Ada caj premium tambahan dikenakan. Bagi saya cajnya sangat rendah. Kadang-kadang Public Gold ada buat promosi pembelian secara EPP tanpa ada caj premium tambahan.

Item Emas Mana Sesuai Ikut Bajet?

Jika ada bajet sekitar RM200++ boleh terus buat EPP item emas 1 dinar, bulanan lebih kurang RM200++/bulan.

Jika bajet sekitar RM500++ boleh terus buat EPP item 10gram emas dan ke atas, bulanan lebih kurang RM500++/bulan.

Step by step Cara Nak Beli Emas Dengan Syariah EPP
(follow langkah dibawah)

Step 1: Daftar sebagai customer Public Gold (klik sini)

Lepas sudah register, baru ikut Step 2.

Step 2:  Order di Website

Bagi yang dah ada “PG Code”, terus LOGIN website www.publicgold.com.my > ORDER > PLACE ORDER. Pada bahagian Payment Option (lepas pilih item yang nak dibeli), pastikan pilih “Syariah Easy Payment Purchase (EPP)”, bukan “Full Payment”.

Kalau setuju dengan jadual bayaran yang dipaparkan tu, barulah klik “CONFIRM ORDER”. Jangan main-main tekan Confirm Order kalau belum nak buat belian, sebab sebarang cancellation akan dikenakan caj penalty 5%. (banyak tu, check betul-betul)

Step 3 – Buat Bayaran & Ambil Emas

Bila dah klik Confirm Order, cek email Proforma Invoice yang diterima daripada Public Gold. Kemudian terus buat bayaran kepada Public Gold ikut jadual yang ditetapkan, dan emailkan slip bayaran ke payment@publicgold.com.my berserta no. Proforma Invoice, nama & IC number.

Dah habis bayar, baru boleh datang ambil emas tu di cawangan Public Gold terdekat.

Peringatan PENTING: 

Pastikan simpan dan bawa slip bayaran ORIGINAL masa nak datang ambil emas nanti. Kalau buat online transfer, print je slip bayaran tu. Kalau yang bank-in di kaunter bank, atau buat ATM Transfer dan Cash Deposit Machine (CDM), slip original tu kena simpan dan serahkan masa datang ambil emas di office Public Gold.

Paling Penting Yang Transfer guna CDM simpan baik-baik.

Adakah EPP Bayaran Ansuran Patuh Syariah?

Bagi yang dah ada PG Code, boleh refer dealer atau introducer masing-masing untuk buat belian emas secara EPP.

Jika nak dapatkan nasihat dan bimbingan kali pertama boleh refer saya Aqila Ali Redza, klik di icon whatsapp di skrin.

Penulis,

Aqila Ali Redza| PG00054711 | 019-379 6503
Penyimpan, Pelabur, Pendidik & Usahawan Emas Public Gold
Authorised Master Dealer Public Gold
2017 Youngest Master Dealer & Million Dollar Achiever Public Gold
Facebook : Aqila Ali Redza | ig: qilaredza | #aqilaaliredza

Aqila Ali Redza
Aqila Ali Redza
Anak muda yang sangat aktif berkongsi ilmu emas dengan setiap individu dan anak-anak muda yang ingin berjinak-jinak menyimpan aset paling mudah milik dengan cara yang betul. Merupakan seorang "local speaker" di Public Gold Bangi dan mencapai anugerah "Million Dollar Achiever" tahun 2016 pada usia yang sangat muda. Simpan emas kita simpan matawang sebenar ! ^_^

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
WhatsApp chat