Saya Share Alternatif Lain Selain Simpan Duit Anak Di Bank, Malah Nilai Meningkat Saban Tahun!

Jun: Jadi Dealer Public Gold Dengan Harga Promosi !
June 11, 2018
Nak Pilih Cara Belian Emas Mana Bila Harga Emas Jatuh?
July 2, 2018

Ramai ibu bapa masih tercari-cari alternatif lain selain simpan duit anak di bank.  Sebagai ibu bapa kita mesti buat perancangan untuk dana pendidikan anak-anak masa hadapan.

Jadi, saya share alternatif lain selain simpankan duit raya anak-anak di bank, malah cara ni simpanan anak makin tinggi nilainya.

Pernah dengar simpanan emas sebagai Pendidikan Anak-Anak?

Baik, bagaimana dana pendidikan anak-anak berfungsi bila kita tukarkan duit raya anak-anak kepada emas.

Simpan Emas Untuk Dana Pendidikan Anak-Anak

Cuba kira berapa nisbah gram emas yang diperlukan untuk perbelanjaan di pengajian universiti awam dan swasta hari ini?

Sebagai contoh, pinjaman yang diberikan oleh PTPTN untuk pengajian jurusan sastera di IPTA iaitu RM6,500 setahun.

  • Cara pengiraan:

RM6,500 × 5 tahun = RM32,500

Maka jumlah pinjaman sekitar RM32,500.

Jadi kita boleh andaikan, kos pengajian universiti tempatan / swasta sekitar RM35,000 hingga RM40,000 pada hari ini. Ia bersamaan nilai dalam lingkungan 210 hingga 240 gram emas.

Kalau kita menyimpan 1 gram emas sebulan untuk anak bermula dari hari kelahirannya, maka ia akan ambil masa 18 hingga 20 tahun untuk cukupkan emas sebanyak itu.

  • Cara pengiraan:

20 tahun × 12 = 240 gram

Harus ingat, simpanan emas adalah kalis inflasi. Pendek kata, 240 gram emas itu cukup untuk menampung pendidikan anak-anak walau apa pun berlaku kepada ekonomi dan matawang ringgit. Berita baik, anak-anak ini tak perlu mengambil pinjaman PTPTN.

Jika menyimpan 1 gram sebulan sejak hari kelahiran, pada umur 20 tahun setiap anak akan memiliki 240 gram emas dengan nilai hari ini sekitar RM43,200 (RM180 x 240 gram). Ia cukup untuk kos pengajian universiti tempatan / swasta tanpa perlu pinjaman PTPTN bukan!

Bagaimanapun, soalan paling penting di sini adalah di mana nak membeli emas 1 gram ini?

Untuk dapatkan  'gold bar' untuk 1 gram harga jika mengikut per gram, ianya sangat mahal. Ini disebabkan kos pembuatan emas bersaiz kecil memang mahal.

Kosnya dalam linkungan RM210 hingga RM250 mengikut syarikat yang berlainan.

Alternatifnya adalah simpanan menerusi Public Gold untuk mereka yang berpendapatan sederhana melalui akaun emas GAP.

Walaupun ia akaun emas, tetapi ianya boleh keluarkan emas fizikal dan simpan sendiri (kalau mahu). Dan yang pastinya, harganya termurah di pasaran Malaysia sekarang. Kita boleh buka satu akaun untuk setiap anak (dengan nama ibu atau bapa sebagai pemilik bersama)

Caranya Macam Mana Nak Buka Akaun Emas GAP Untuk Anak? 

Ikut caranya di bawah:

Cara buka akaun emas GAP untuk anak-anak bawah 18 tahun

Penting letak introducer supaya dealer boleh bantu permudahkan urusan (secara percuma) kalau-kalau ada apa-apa yang perlu follow-up dengan Public Gold.

Tunggu PG emailkan “username” dan "password" untuk login website. GAP Statement boleh disemak dalam masa 2 HARI BEKERJA di web www.publicgold.com.my.

Kalau tak terima juga email tu lepas semak dalam SPAMBOX, bagi tahu saya untuk saya follow up dengan PG.

Tadaaa..dah dapat simpan emas dengan cara mudah ni. Senang je tau nak simpan emas dengan adanya akaun emas GAP ni.

Interface Akaun GAP

Selepas dapat username & password boleh login akaun anak, PORTAL akaun GAP seperti di bawah:

Ni interface akaun emas GAP yang setiap orang akan dapat dan boleh monitor emas semua dalam ni

Baca Lagi:

Penulis,

Aqila Ali Redza| PG00054711 | 019-379 6503
Penyimpan, Pelabur, Pendidik & Usahawan Public Gold
Authorised Master Dealer Public Gold
2016 Youngest Master Dealer & Million Dollar Achiever Public Gold
Facebook : Aqila Ali Redza | ig: qilaredza | #aqilaaliredza

Aqila Ali Redza
Aqila Ali Redza
Anak muda yang sangat aktif berkongsi ilmu emas dengan setiap individu dan anak-anak muda yang ingin berjinak-jinak menyimpan aset paling mudah milik dengan cara yang betul. Merupakan seorang "local speaker" di Public Gold Bangi dan mencapai anugerah "Million Dollar Achiever" tahun 2016 pada usia yang sangat muda. Simpan emas kita simpan matawang sebenar ! ^_^

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
WhatsApp chat