Labur Masa Anda Dalam 13 Perkara Ini Ketika Usia 20-an

Akaun Emas GAP Tu Macam Mana?
May 6, 2018
Jongkong Emas BungaMas and Taifook 0% GST
May 27, 2018

Masa berlalu dengan sangat pantas, begitu juga dengan usia 20-an yang kita sedang lalui. Adakah kita bimbang tentang perkara yang betul? Adakah kita di mana kita patut sekarang? Cara terbaik untuk mempersiapkan soalan-soalan tersebut, adalah untuk memastikan kita menghabiskan masa untuk apa yang benar-benar penting dan apa yang dapat membantu kita semua pada masa akan datang.

Ini nasihat yang saya kongsi untuk orang berusia 20-an yang mungkin tertanya-tanya beberapa perkara penting untuk melabur masa, saya kongsikan 13 perkara tesebut:

1. Bina Rangkaian

Sekiranya kita menjadi orang penting dan paling utama dalam sesuatu organisasi, kita terdedah kepada lebih banyak peluang dan potensi untuk berjaya dalam kedua-dua kerjaya kita dan dalam kehidupan peribadi. Binalah jambatan, kerana kita tidak tahu bila kita ingin menyeberanginya. Seperti yang dikatakan orang bijaksana, " usia 20-an adalah mengenai penggunaan hari ini dan menstrukturkan masa depan kita."

2. Banyakkan Membaca

Tidak ada yang lebih produktif daripada meluangkan masa untuk membaca. Bacalah apa sahaja yang boleh mendapatkan berita terkini, bukan fiksyen, fiksyen, nasihat kerjaya, buku motivasi atau apa-apa sahaja! Semakin banyak kita tahu dan memahami tentang orang-orang di sekeliling kita, diri kita dan dunia, semakin mudah dan berjaya kita dapat menavigasi hal-hal itu.

3. Jaga Kesihatan Badan

Luangkan masa waktu pada waktu malam untuk mencuci muka, dan senaman. Penjagaan kesihatan perlu diambil perhatian seawal usia, kita akan gembira jika kita pertimbangkan kesihatan badan pada awal usia 20-an. Kerana ini adalah badan kita dan kita akan hidup dengannya.

4. Gunakan masa dan wang anda untuk pendidikan.

Pendidikan adalah sumber yang tidak ternilai. Wang dibelanjakan dengan baik apabila ia digunakan untuk membuka minda dan pengetahuan kita, terutamanya apabila mengasah kemahiran untuk diterapkan pada kerjaya.

Tun Mahathir juga berpesan, "Usah berkira belanja wang unutk beli buku".

5. Ambil Perhatian kesihatan mental dan kesejahteraan anda

Walaupun kesihatan fizikal kita sangat penting, luangkan masa untuk menjaga minda kita juga jangan dilupakan. Rangsangkannya, cabar, dan masukkan makanan-makanan yang positif dalam minda kita. Jauhkan perkara negatif serta kata-kata negatif dalam minda. Ini akan mempengaruhi minda dan tindakan kita kemudian hari. Jaga keihatan mental dengan baik anak muda.

6. Belajar kemahiran baru (dan kuasainya).

Walaupun nasihat untuk "mengikuti semangat " dengan kata lain "follow your passion" boleh menjadi baik dalam pengertian umum, Anak muda kini yang  berumur 20-an digesa untuk menguasai dan mengawal satu set kemahiran yang boleh digunakan untuk memberi manfaat kepada diri dalam bidang yang kita sukai. Ada orang minat berkarya, teruskan dengan berkarya, ada orang mememukan jiwanya dalam kendalikan berniaga, terukan ikut "passion" itu. Ada orang baru menemukan kemahiran dalam berbicara, jadi gilap kemahiran baru itu. Cari dan temukan dari sekarang !

7. Cipta dan kekalkan tabiat yang baik.

Bahagian yang paling sukar untuk mewujudkan tabiat yang baik adalah dengan bermula, tetapi apabila kita dapat menguasainya, ia akan mempunyai kesan yang tidak dapat dinafikan positif pada hari-hari kita serta masa depan kita.

8. Bina hubungan yang bermakna

Sekarang adalah masa untuk meluangkan masa hanya untuk mereka yang benar-benar akan bertahan dan menjadi daya positif dalam hidup kita. Apabila semakin dewasa dan matang, adalah sangat penting untuk bina hubungan yang bermakna dalam persekitaran kita, jadi dengan ini anda tidak punyai masa untuk bazirkan pada orang yang tidak membantu dalam mencapai matlamat masa depan anda.

Pandai-pandai la pilih persekitaran dan hubungan yang positif sesuai dengan lingkungan kita.

9. Wujudkan sistem untuk kendalikan kewangan.

Duduk dan tentukan bagaimana anda membelanjakan wang, apa yang anda belanjakan, dan perbelanjaan anda yang sekarang. "Jika anda menjaga kewangan anda bermula hari ini, ini akan bantu anda apabila anda memerlukannya. Apabila anda sudah tua, atau sakit. Kewangan anda akan membantu anda. Kata peribahasa "sediakan payung sebelum hujan."

Simpan 10% dari gaji atau bonus ke dalam bentuk simpanan yang tak terusik seperti emas dan hartanah. Kerana dua aset ini, meningkat dalam jangka masa panjang. Jadi mesti tanam dalam mindset, ia adalah simpanan "jangka panjang" jadi, jangan usik atau jual dalam masa terdekat. Tempoh simpanan 3-10 tahun ke atas. Lagi lama kita simpan, lagi bagus dan bernilai.

10. Mengembara ("Travel").

Dalam usia 20-an, saya percaya jiwa muda yang penuh dengan semangat dan bertenaga dan biasanya mempunyai mobiliti untuk menikmati sedikit kelonggaran. Jadi ambil la sedikit masa untuk pergi melancong dalam atau luar negara mengikut kemampuan sendiri. Kita dapat lihat budaya baru, negara, dan cabaran sepanjang tempoh kita mengembara. Kita akan pelajari perkara yang boleh kita ambil panduan dan aplikasikannya pabila kembali ke rumah.

Selain dapat merehatkan minda, minda kita akan jadi terbuka dan ini sangat membantu dalam menghasilkan idea-idea yang kreatif dan kritis dalam kehidupan yang kita jalani. Pergilah mengembara anak muda !

11. Berkomunikasi dengan insan tersayang.

Usahakan untuk mengingati hari lahir, cuti, dan peristiwa penting. Keluarga dan rakan rapat kita boleh bertindak sebagai sistem sokongan apabila kita memerlukannya, tetapi kita perlu meletakkan masa dan mengingatinya. Walaupun dengan mengirimkan pesanan ringkas tapi bila kita mengingati tarikh-tarikh penting, ini dapat mewujudkan komunikasi dan hubungan yang mesra dengan insan tersayang.

Ambil la sedikit masa, tak sampai 1 minit pun untuk mengucapkan walau hanya sepatah "Hai!". Jika sayang, lakukanlah. Komunikasi sangat penting.

12. Tentukan apa yang dinginkan dalam kehidupan.

Sangat mudah untuk lakukan semuanya dalam segala hal yang berlaku sepanjang tahun 20-an, namun orang sering lupa untuk ambil masa duduk dan merenungkan apa yang diinginkannya. Luangkan masa sebentar kerana ia adalah satu-satunya cara untuk mengenali diri kita sendiri. Cari masa untuk mencari tahu apa yang kita suka, dan perancangan cara untuk mendapatkannya. Percayalah, kita akan menemukan apa yang kita mahukan sebenarnya dalam kehidupan kita.

13. Dalami Ilmu Agama

Di usia muda, adalah medan untuk kita serap dan belajar ilmu agama sedalam mungkin. Ia juga bukan hanya sebagai perisai, malah ia juga dapat bantu kita lebih faham tentang ilmu agama. Untuk kita gunakan di sepanjang kehidupan kita. Hukum menuntut ilmu agama adalah wajib atas setiap muslim (fardhu ‘ain) sehingga berdosalah setiap orang yang meninggalkannya. ”Menuntut ilmu itu wajib atas setiap muslim”. (HR. Ibnu Majah. Dinilai shahih oleh Syaikh Albani dalam Shahih wa Dha’if Sunan Ibnu Majah no. 224)

Kesimpulan,

Itulah 13 perkongsian untuk anda yang sekarang ini sedang lalui usia 20-an, jadikan sebagai panduan dan berbahagialah.

Baca Lagi:

Penulis,

Aqila Ali Redza| PG00054711 | 019-379 6503
Penyimpan, Pelabur, Pendidik & Usahawan Public Gold
Authorised Master Dealer Public Gold
2016 Youngest Master Dealer & Million Dollar Achiever Public Gold
Facebook : Aqila Ali Redza | ig: qilaredza | #aqilaaliredza

Aqila Ali Redza
Aqila Ali Redza
Anak muda yang sangat aktif berkongsi ilmu emas dengan setiap individu dan anak-anak muda yang ingin berjinak-jinak menyimpan aset paling mudah milik dengan cara yang betul. Merupakan seorang "local speaker" di Public Gold Bangi dan mencapai anugerah "Million Dollar Achiever" tahun 2016 pada usia yang sangat muda. Simpan emas kita simpan matawang sebenar ! ^_^

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error:
WhatsApp chat